Følelser på godt og vondt…
Du har kanskje hørt uttrykket “Følelser på godt og vondt” og det er mye sant i det uttrykket. For følelser kan oppleves vonde, samtidig som det kan gjøre oss godt å lytte til dem.
Dersom vi tenker på følelsene våre som informasjon eller signaler, og at de er der for å fortelle oss om våre behov, så er det kanskje også lettere å ta følelsene på alvor. Og når det er snakk om det å oppleve et samlivsbrudd så innebærer det tap av en eller flere relasjoner. Noen “mister” sin partner over tid, fordi man glir fra hverandre, eller fordi noe/noen kommer i mellom og skaper en avstand. Andre opplever å miste partneren i løpet av et øyeblikk når han eller hun sier at det er slutt. Uansett: Det å miste en relasjon eller oppleve en stor endring i relasjonen til en av sine nærmeste, og kanskje den nærmeste man har hatt, er for mange et stort tap.
Vi lever i et samfunn der vi ofte blir oppfordret til å fokusere på det som er positivt, tenke oss glade eller se fremover. Det å tenke fremover er veldig bra, men noen ganger kan vi gå så raskt videre, eller legge til side det som er utfordrende, i en slik grad at vi står i fare for å skyve bort noen av de følelsene vi har. Det å avlede vonde følelser kan gjøres på mange ulike måter. Vi kan finne på noe annet å gjøre oss opptatt med, alt fra å jobbe masse eller fokusere på en ny partner. Eller vi kan bruke mye tid på, eller bli overdrevent opptatt av enkelte ting som festing, kosthold eller en aktivitet. Det kan handle om at det er lettere å fokusere på det som krever lite av oss.
Det er ikke sånn at alle aktiviteter er usunne eller negative, men de kan fort bli det om du bruker dem som avledning. Det tar fokuset fra følelser som vi kunne hatt behov for å kjenne nærmere på, eller bruke tid på. Følelser som må bearbeides for at vi faktisk skal klare å gå videre på en måte som gjør at vi ikke bærer med oss så mange sår.
Her er noen spørsmål du kan stille deg for å skille ut om det du bruker tid på virker positivt eller negativt inn på situasjonen du er i:
Er det jeg gjør/bruker tid på noe som gjør meg godt?
Gjør det situasjonen min bedre? Værre?
Bidrar det til at jeg har det bedre inni meg?
Hvor mye tid bør jeg bruke på det/den personen?
Hvordan påvirker det relasjonene til de jeg har rundt meg? Til barna? Tidligere partner? Hvordan påvirker det relasjonen til andre personer som er viktige for meg?
Er det en flukt fra følelser som jeg egentlig bør bruke tid på?
Ved å stille seg selv noen slike spørsmål kan man i større grad reflektere rundt om det som får din oppmerksomhet og ditt fokus er noe som hjelper deg fremover, om det er noe som bedrer situasjonen og ikke minst relasjonen til tidligere partner og barn, som er relasjoner som bør prioriteres om barn og foreldre skal ha det så godt som mulig i etterkant av samlivsbruddet.